dinsdag 25 september 2012

Over The Top: bedreiging of een kans ?

Over The Top: bedreiging of een kans ?
Met de komst van Youtube en andere videodiensten via het web is het begrip " Over The Top" (OTT) ontstaan. We zijn van oudsher gewend om onze series, speelfilms en andere TV belevenissen opgediend te krijgen door onze omroepen. Zij zorgen voor het samenstellen van een pakket wat je kunt nuttigen op het tijdstip dat het wordt uitgezonden. Kabelaars en Telecom exploitanten zorgen voor transport van de signalen naar de huiskamer.
TV is al jaren een digitaal medium, ondanks dat veel mensen nog steeds naar een analoog signaal kijken.
Wanneer een signaal digitaal is, bestaat het uit data, en laat Internet nou een geweldig medium zijn voor transport van data. Met de opkomst van breedbandige verbindingen van 20-120 Mbit/s is het geen enkel probleem meer om video te ontvangen via je Internet verbinding. Om je een idee te geven: een TV signaal met Standard Definition (SD) neemt circa 4 Mbit/s, voor High Definition (HD) heb je 12 Mbit/s nodig.
Hierdoor wordt het mogelijk voor aanbieders om TV diensten aan te bieden via je eigen, open Internet verbinding. Dit wordt Over The Top (OTT) genoemd. Voorbeelden van OTT diensten zijn AppleTV en GoogleTV.
In het huidige medialandschap zou dit een "disruptive" technology kunnen zijn. Immers, ik betaal mijn kabelaar niet meer voor TV ontvangst, ik neem alleen een Internet verbinding af en betaal mijn TV ontvangst aan de OTT aanbieder. Dit zou een flinke aderlating kunnen betekenen voor met name de kabelindustrie, want hun omzet uit TV gaat (deels) wegvallen. Daarnaast moet er flink geïnvesteerd worden in het datanetwerk, want al die mensen die TV kijken via Internet zorgen voor een enorme vraag naar bandbreedte op hun netwerk.
Gaan we nu allemaal OTT kijken en de kabelaar buitenspel zetten ? Nou....voorlopig nog niet. Er zijn namelijk nog wel een paar moeilijke hordes te nemen:

- Wie gaat er betalen voor al die bandbreedte ?
Zoals eerder gemeld, zorgt die toename van OTT verkeer voor een enorme toename van de hoeveelheid data die verzonden moet worden. Dit betekent hoge investeringen in het netwerk om dit mogelijk te maken. Er werd door de netwerkeigenaren in het debat over netneutraliteit al gesuggereerd dat dienstenaanbieders maar moeten gaan betalen voor het aanbieden van hun diensten via hun netwerk. Zij moeten die opslag dan maar weer afrekenen met de klant..
Dit klinkt gemakkelijk, maar is vreselijk complex, omdat we wereldwijd over duizenden netwerken spreken, en hoe zou je dat allemaal moeten verrekenen ?

- Wie garandeert de kwaliteit ?
Een OTT signaal doorloopt meestal meerdere netwerken op weg naar de klant, en de aanbieder heeft geen enkele controle over de Quality of Service (QOS) van de verbinding tussen hem en de klant. Het is dus onmogelijk om garanties te geven aan de klant dat hij de uitzending ook in voldoende kwaliteit kan bekijken. Om dit probleem te omzeilen wordt er wel gewerkt met Adaptive Rate Streaming,waarbij de stream naar aanleiding van de kwaliteit van de verbinding wordt opgeschaald of teruggeschaald, zonder dat de uitzending wordt onderbroken. Als ik echter betaal voor een HD kanaal, verwacht ik dat ook 99 % van de tijd te ontvangen en ga ik klagen wanneer dit niet het geval is.

- Wie betaald de rechten voor de programma's ?
Hier is geen sprake van enige technische kwestie, maar de programmamakers/producenten willen geld verdienen aan hun content. Er is op dit moment een sterke relatie tussen de omroepen en de producenten, zij betalen veel geld om de content van de producenten te mogen uitzenden. OTT verstoort dit patroon, en omroepen verzetten zich hier tegen. Voor de producenten is dit lastig, want zij dreigen hun gouden kalf te slachten wanneer ze met OTT aanbieders in zee gaan. Ook is het aanbieden van de content via een ander platform of via uitzending gemist een probleem. De producenten willen hiervoor extra geld, omdat e.e.a. opnieuw wordt uitgezonden. Daarom zie je bij uitzending gemist ook niet de volledige programmering, maar alleen de door de omroepen zelf geproduceerde content, waar men zelf de rechten van heeft.

Kansen voor OTT

OTT technologie kent ook veel kansen voor Telecom en Kabel aanbieders wanneer deze omarmt wordt. Maak deals met grote aanbieders en boor nieuwe omzet aan. Stel ze bandbreedte en Quality of Service in het vooruitzicht en verrijk het aanbod. Aanbieders van diensten zullen dit nodig hebben, betalingsmodellen moeten hiervoor ontwikkeld worden. (uiteindelijk betaalt de klant)
Daarnaast kan de OTT technologie worden ingezet om kijken via andere devices (Horizon, Ziggo app) mogelijk te maken, eerst binnen het eigen netwerk en later mogelijk ook buiten het netwerk.
TV kijken gaat in de nabije toekomst veranderen van kijken wat erop is naar kijken naar wat jij wilt zien, op het moment dat je het wilt zien. OTT zal hierbij zeker een rol spelen !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten